Danone keert terug naar de basis van yoghurt en nodigt uit om de smaak van wat goed en lekker is te herontdekken
We leven in een maatschappij waarin voortdurend nieuwe voedingtrends opduiken. In een tijd waarin consumenten zich nog nooit zo veel zorgen hebben gemaakt over de kwaliteit van hun voeding en op zoek zijn naar manieren om plezier, gezondheid en verantwoordelijkheid met elkaar te verzoenen, voelen ze zich vaak verloren tussen de vele boodschappen over wat nu echt goed voor hen is.
Met de herlancering van haar yoghurtassortiment en de herziening van de recepten, wil Danone opnieuw zin geven aan de Belgische voeding, de voordelen van yoghurt - en dan vooral de natuuryoghurt - herbevestigen en herpositioneren in het dagelijkse eetpatroon. Dit is belangrijk aangezien slechts een heel kleine minderheid van de Belgen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid melkproducten consumeert.
Het verzoenen van "goed voor de gezondheid" en "lekker"
Vandaag de dag is onze relatie met voeding aan het veranderen: we zijn ons meer dan ooit bewust van de directe impact van voedselkeuzes op onze gezondheid. Daarom wordt "goed voor de gezondheid" steeds belangrijker in onze levensstijl.
Anderzijds willen we onszelf plezieren en kiezen daarom ook voor smaakvolle producten. Momenteel hebben we de neiging om "goed" met "lekker" te associëren in plaats van "goed voor de gezondheid". Consumenten doen inzien dat "goed voor de gezondheid" en "lekker" perfect te verzoenen zijn, is het doel van Danone.
« We zijn ervan overtuigd dat gezondheid samenhangt met voeding. Om die reden willen we ons steentje bijdragen aan deze verandering en gezondere en duurzamere eetgewoontes promoten vandaag én morgen. Maar onze verantwoordelijkheid stopt daar niet. Bij Danone willen we alle generaties uitnodigen om te herontdekken wat goed is en om gezonde en haalbare eetgewoontes te ontwikkelen, maar tegelijkertijd toch te blijven genieten », zegt Wim Bauwens, Market Director.
Yoghurt, een voedingsmiddel dat verrassend weinig aanwezig is in het dagelijkse voedingspatroon van de Belgen
In tegenstelling tot onze buurlanden, waar yoghurt integraal deel uitmaakt van de maaltijd, wordt yoghurt in België vooral als tussendoortje gegeten. Ruimer gezien is de consumptie van melkproducten per inwoner in ons land ook lager dan in de buurlanden. Uit het voedselconsumptieonderzoek van 2014-2015 blijkt dat 98% van de Belgen niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melkproducten consumeert[1] en een deel van de bevolking te weinig calcium opneemt[2].
Onlangs werd yoghurt, natuuryoghurt in het bijzonder, opgenomen in de nieuwe voedingsdriehoek in Vlaanderen. Hierbij werden de voordelen van yoghurt benadrukt, vooral dan het feit dat het belangrijke voedingsstoffen zoals calcium en eiwitten bevat. Daarnaast vergemakkelijken de fermenten in yoghurt de vertering van lactose in het product bij mensen die lactose moeilijk verteren. In tegenstelling tot sommige adviezen, is er daarom vaak geen reden om yoghurt te schrappen van het menu.[3]
Inzoomen op lactose. Lactose is de suiker die van nature in melk aanwezig is. Lactase is een enzym dat van nature aanwezig is in de darm. Het splitst de lactose om zijn vertering mogelijk te maken. Bij sommige mensen is lactase afwezig of minder actief. Daarom verteren ze lactose niet goed. Tijdens de melkfermentatie zetten de fermenten een deel van de lactose in de melk om in melkzuur, waardoor de melk stolt en de hoeveelheid lactose vermindert. Bovendien komen levende yoghurtfermenten in de darm terecht, waar ze de lactose in het product helpen verteren. |
Danone nodigt uit om wat goed en lekker is te herontdekken
Yoghurt wordt dus niet op regelmatige basis gegeten in België. Dat is erg jammer eens je de grote diversiteit en mogelijkheden van het product kent: magere of volle yoghurts, die gecombineerd kunnen worden met veel vers fruit of toppings naar keuze voor een echt feest voor je smaakpapillen! Danone wil het tij keren en consumenten warm maken om yoghurt meer te integreren in hun voedingsroutine, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Het merk Danone nodigt uit om wat goed en lekker is te herontdekken met behulp van drie assortimenten in een gloednieuw jasje. Dit dankzij eenvoudige smaken die inspelen op zowat elk moment van de dag. De combinatie van "gezondheid" en "lekker" was 18 maanden lang de focus om te komen tot de herformulering en innovaties in het assortiment, dat een twintigtal producten omvat:
Danone Original is een nieuw assortiment dat door Danone werd ontwikkeld als ode aan bijna 100 jaar knowhow in het maken van heerlijke yoghurts voor de hele familie. De focus ligt hierbij op gezinnen met als doel hen goede producten aanbieden. Dit zijn volle yoghurts, bron van calcium en proteïnes, verkrijgbaar in drie smaken: natuur, kokosnoot en aardbei.
Met zijn fermenten van natuurlijke oorsprong[4] en nieuwe, smeuïgere recept wordt Danone Natuur yoghurt gewaardeerd om zijn eenvoud en veelzijdigheid. Bovendien brengt het natuurlijk alle voordelen - bekend en minder bekend - van yoghurt met zich mee. Dankzij het calcium- en eiwitgehalte draagt het bij tot het in stand houden van een goed beendergestelsel. Vanwege zijn fermenten, kan het ook een optie zijn voor de meeste mensen met lactose-intolerantie (zie kader over lactose-intolerantie).
Het nieuwe recept maakt de assortimenten Danone & Fruit en Fruix (recept zonder fruitstukjes) nog lekkerder. Nog steeds zonder bewaarmiddelen of kleurstoffen[5] en nu ook zonder kunstmatige aroma's. Daarnaast is het totale suikergehalte van Danone & Fruit gemiddeld met 13% gedaald, waarmee Danone haar verbintenis nakomt om het toegevoegde suikergehalte tegen 2020 met ten minste 10% te verlagen.
[1] De Ridder, K., Bel, S., Brocatus, L., Cuypers, K., Lebacq, T., Moyersoen, I., et al. (2016). De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In S. Bel, & J. Tafforeau, Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Brussel: WIV-ISP
[2] 56% van de bevolking bereikt niet de aanbevelingen voor calcium zie De Ridder, K., Bel, S., Brocatus, L., Cuypers, K., Lebacq, T., Moyersoen, I., et al. (2016). De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In S. Bel, & J. Tafforeau, Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Brussel: WIV-ISP.
[3] Na medisch advies
[4] Zoals alle yoghurts op de markt
[5] De kleur is afkomstig van geconcentreerde sappen en/of concentraten.