Danone verwelkomt yoghurt in de nieuwe voedingsdriehoek en is verheugd met de bevestiging over de plaats van melkproducten

Het nieuwe voedingsmodel van het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich rechtstreeks tot de consument en wil ook het grote publiek bewust maken van het belang van variatie voor een evenwichtige voeding. Danone ondersteunt deze gedachte en is tevreden dat de plaats van melkproducten - en nu ook yoghurt - daarin wordt erkend.

Een communicatie om de consument beter te informeren

Danone is ervan overtuigd dat, naast wetenschappelijke inzichten als basis, er ook rekening moet gehouden worden met gedrag en beleving van de consument. Dit draagt sterk bij tot het succesvol promoten van gezonde voedingspatronen.

Waar voorheen de Actieve Voedingsdriekhoek opgesteld was voor gezondheidsprofessionals, richt het nieuwe model zich nu rechtstreeks tot de consument. Het vertrekt vanuit de consumptie realiteit en maakt de consument met eenvoudige boodschappen en sprekende visualisatie duidelijk hoe onze Vlaamse voedingsgewoontes moeten evolueren om gezond en duurzaam te eten.

Variatie als sleutel om op een smaakvolle manier de nutriënt-aanbevelingen te bereiken

De nieuwe voedingsdriehoek benadrukt dat een gezond voedingspatroon gebaseerd is op voldoende variatie.

Melkproducten, en nu ook uitdrukkelijk yoghurt, krijgen een duidelijke plaats in het lichtgroene gedeelte van de driehoek, een mooie erkenning door het Vlaams Instituut Gezond Leven dat deze producten een belangrijke bijdrage leveren tot een gezond, evenwichtig en duurzaam voedingspatroon.

Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van hoogkwalitatieve eiwitten en calcium. Uit de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 blijkt dat 98% van de Belgen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melkproducten niet bereikt[1] en bijgevolg niet voldoende calcium inneemt[2]. Net daarom is het belangrijk om variatie binnen het eetpatroon te stimuleren. De visuele toevoeging van yoghurt, naast melk en kaas, zal de consument inspireren om te meer variëren en een keuze te maken op basis van zijn voorkeuren en zijn gewoontes.

Naast zijn nutritionele bijdrage, brengt yoghurt tevens een specifiek gezondheidsvoordeel, erkend door de European Food Safety Authority (EFSA). Yoghurt bevat met name specifieke levende fermenten die de lactosevertering van het product bevorderen bij mensen die lactose moeilijk verteren[3]. Yoghurt kan ook een optie zijn voor wie lactose intolerant is.[4]

Danone zet daarnaast in op een aangename productervaring (smaak, textuur…) wat eveneens een belangrijke drijfveer is om voor gezondere voeding te kiezen.

 

[1] De Ridder, K., Bel, S., Brocatus, L., Cuypers, K., Lebacq, T., Moyersoen, I., et al. (2016). De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In S. Bel, & J. Tafforeau, Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Brussel: WIV-ISP.

[2] 56% van de bevolking bereikt niet de aanbevelingen voor calcium zie De Ridder, K., Bel, S., Brocatus, L., Cuypers, K., Lebacq, T., Moyersoen, I., et al. (2016). De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In S. Bel, & J. Tafforeau, Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Brussel: WIV-ISP.

[3] Te consumeren in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

[4] Na medische consultatie.

Onze producten
Contacteer ons
Annekatrien De Smedt Head of Communication, Danone Belgium
Annekatrien De Smedt Head of Communication, Danone Belgium
Over Danone - verse melkproducten

Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, op gezondheid gerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. In 2020 realiseerde het bedrijf een omzet van €23,6 miljard. Het bedrijf is aanwezig in meer dan 120 landen, met zo’n 100.000 medewerkers. Met haar framework 'One Planet. One Health', dat de gezondheid van mensen en de gezondheid van de  planeet nauw met elkaar verbonden zijn, wil Danone gezondere en meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Om deze voedselrevolutie te versnellen en duurzame en rendabele meerwaarde te creëren voor al haar stakeholders, heeft Danone negen doelstellingen voor 2030 gedefinieerd en als eerste beursgenoteerde onderneming het statuut van "Entreprise à Mission" in Frankrijk aangenomen. Danone verbindt zich ertoe om op een efficiënte, verantwoorde en inclusieve manier te werken, in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. Tegen 2025 wil Danone één van de eerste multinationale ondernemingen worden die volledig B Corp™ gecertificeerd is.

Al haar Belgische entiteiten Alpro, Dairy & Plant-Based, Waters en Specialised Nutrition zijn B Corp™ gecertificeerd. Met merken als Danone, Activia, Actimel, Light&Free, Oikos, Danio, Alpro, Provamel, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en haar productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en ongeveer 90 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danone.com