Danone verwelkomt yoghurt in de nieuwe voedingsdriehoek en is verheugd met de bevestiging over de plaats van melkproducten

Het nieuwe voedingsmodel van het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich rechtstreeks tot de consument en wil ook het grote publiek bewust maken van het belang van variatie voor een evenwichtige voeding. Danone ondersteunt deze gedachte en is tevreden dat de plaats van melkproducten - en nu ook yoghurt - daarin wordt erkend.

Een communicatie om de consument beter te informeren

Danone is ervan overtuigd dat, naast wetenschappelijke inzichten als basis, er ook rekening moet gehouden worden met gedrag en beleving van de consument. Dit draagt sterk bij tot het succesvol promoten van gezonde voedingspatronen.

Waar voorheen de Actieve Voedingsdriekhoek opgesteld was voor gezondheidsprofessionals, richt het nieuwe model zich nu rechtstreeks tot de consument. Het vertrekt vanuit de consumptie realiteit en maakt de consument met eenvoudige boodschappen en sprekende visualisatie duidelijk hoe onze Vlaamse voedingsgewoontes moeten evolueren om gezond en duurzaam te eten.

Variatie als sleutel om op een smaakvolle manier de nutriënt-aanbevelingen te bereiken

De nieuwe voedingsdriehoek benadrukt dat een gezond voedingspatroon gebaseerd is op voldoende variatie.

Melkproducten, en nu ook uitdrukkelijk yoghurt, krijgen een duidelijke plaats in het lichtgroene gedeelte van de driehoek, een mooie erkenning door het Vlaams Instituut Gezond Leven dat deze producten een belangrijke bijdrage leveren tot een gezond, evenwichtig en duurzaam voedingspatroon.

Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van hoogkwalitatieve eiwitten en calcium. Uit de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 blijkt dat 98% van de Belgen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melkproducten niet bereikt[1] en bijgevolg niet voldoende calcium inneemt[2]. Net daarom is het belangrijk om variatie binnen het eetpatroon te stimuleren. De visuele toevoeging van yoghurt, naast melk en kaas, zal de consument inspireren om te meer variëren en een keuze te maken op basis van zijn voorkeuren en zijn gewoontes.

Naast zijn nutritionele bijdrage, brengt yoghurt tevens een specifiek gezondheidsvoordeel, erkend door de European Food Safety Authority (EFSA). Yoghurt bevat met name specifieke levende fermenten die de lactosevertering van het product bevorderen bij mensen die lactose moeilijk verteren[3]. Yoghurt kan ook een optie zijn voor wie lactose intolerant is.[4]

Danone zet daarnaast in op een aangename productervaring (smaak, textuur…) wat eveneens een belangrijke drijfveer is om voor gezondere voeding te kiezen.

 

[1] De Ridder, K., Bel, S., Brocatus, L., Cuypers, K., Lebacq, T., Moyersoen, I., et al. (2016). De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In S. Bel, & J. Tafforeau, Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Brussel: WIV-ISP.

[2] 56% van de bevolking bereikt niet de aanbevelingen voor calcium zie De Ridder, K., Bel, S., Brocatus, L., Cuypers, K., Lebacq, T., Moyersoen, I., et al. (2016). De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In S. Bel, & J. Tafforeau, Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Brussel: WIV-ISP.

[3] Te consumeren in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

[4] Na medische consultatie.

Annekatrien De Smedt

Head of Communication, Danone Belgium

Over Danone - verse melkproducten

Over Danone

Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, op gezondheid gerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om  mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel maatschappelijk als op het gebied van voeding. Danone heeft recent een nieuwe strategie ontwikkeld om haar groei, concurrentiepositie en meerwaarde op lange termijn te versterken. Met een omzet van 27,7 miljard euro in 2022 en meer dan 100.000 werknemers, verkoopt het bedrijf haar producten in meer dan 120 landen. Tot het portfolio van Danone behoren zowel internationale merken (zoals Actimel, Activia, Alpro, Danette, Danio, Danonino, Evian, Nutricia, Nutrilon en Volvic) als sterke lokale en regionale merken (zoals Danone, Fortimel, Oikos en Olvarit). Danone is beursgenoteerd aan Euronext van Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR). Daarnaast is het bedrijf opgenomen in verschillende duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp-certificaat behaalt.

In België zijn alle categorieën van Danone, Zuivel- en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met een breed portfolio aan merken zoals Danone, Activia, Actimel, HiPRO, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en werkt samen met ongeveer 80 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danone.com  

 

Neem contact op met

www.danone.be