Danone België lanceert het eerste yoghurtpotje van gerecycleerd plastic

Het eerste yoghurtpotje uit 30% gerecycleerd en recycleerbaar plastic wordt geproduceerd in Rotselaar en is nu verkrijgbaar in België

- Verpakkingen spelen een belangrijke rol in het vers en voedselveilig houden van onze etenswaren. Danone is zich echter ook bewust van de uitdaging om verpakkingsmateriaal binnen de verpakkingsketen te houden om zo ook haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Het Danone-model, erkend met een B Corp® certificaat, vertrekt van de overtuiging dat een positieve sociale en milieu-impact niet los kan worden gezien van economische impact. De marktleider in verse zuivelproducten streeft er dan ook elke dag naar om, via onderzoek en experimenten, haar verpakkingen circulair te maken zodat ze gerecycleerd, hergebruikt of gecomposteerd kunnen worden. Binnen dit kader stelt Danone vandaag haar nieuwste innovatie voor: het potje van Light & Free Fruit-yoghurt, dat uit PET-plastic bestaat en geproduceerd wordt in Rotselaar, bevat nu 30% gerecycleerd plastic (rPET). Danone werkt in België nauw samen met Fost Plus1 om recyclage in ons land te optimaliseren, meer specifiek rond de lancering van de Nieuwe Blauwe Zak.

60% van de Belgen zegt dat ze belang hechten aan de vermindering van plastic voor eenmalig gebruik2 en het debat rond de vermindering van het gebruik van plastic boodschappentassen en plastic verpakkingen is actueler dan ooit. Maar hoe zit het met andere voedselverpakkingen, zoals yoghurtpotjes? Danone toont dat het mogelijk is om, net als voor waterflessen, gerecycleerd plastic te gebruiken voor yoghurtpotjes. Het is zelfs een milieuvriendelijkere optie dan glazen potten.

Nathalie Guillaume, Corporate Affairs & Sustainability Director Danone BeLux, legt uit: "Gerecycleerde PET3 (rPET) verpakkingen hebben een lagere CO2-voetafdruk dan verpakkingen gemaakt van nieuw plastic of glas. Met het nieuwe Light & Free Fruit-potje stimuleren we het hergebruik van plastic. rPET biedt een goede verpakkingskwaliteit én het draagt bij aan de circulariteit.”

 

Belgische innovatie

Isabelle Maillot, Research & Innovation Packaging Director bij Danone Europe, staat stil bij de samenstelling van de verpakking: "Het Light & Free Fruit-potje is het resultaat van innovatie, want het wordt nu vervaardigd uit een soort plastic (PET) die in een gesloten circuit kan worden gerecycleerd, en niet meer uit het hardere PS4. PET is een duurzaam alternatief. Het is momenteel namelijk de enige kunststof in de Europese Unie die op grote schaal kan worden gerecycleerd tot plastic verpakking van levensmiddelenkwaliteit.”

De Belgische productiesite in Rotselaar is één van de eerste Danone-fabrieken in Europa die op een van haar productielijnen overschakelt van PS (een hard en breekbaar plastic) op PET (een recycleerbaar plastic dat in een gesloten circuit kan worden gebruikt). Daarmee bewijst de productiesite opnieuw haar strategische rol binnen de Danone-groep op het gebied van innovatie en milieuvriendelijke productie. De fabriek en haar food heroes zijn onlangs uitgeroepen uitgeroepen tot Fabriek van de Toekomst5, een prijs die door AGORIA en Sirris wordt toegekend aan productiesites die voldoen aan hoge normen op het gebied van innovatie en een milieuvriendelijke en mensgerichte aanpak.

 

100% herbruikbare, recycleerbare en composteerbare verpakking

Tegen 2025 zullen alle Danone-verpakkingen ontworpen zijn volgens de principes van de circulaire economie. Dit betekent dat ze allemaal, zonder uitzondering, recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar zullen zijn. Plastic voor eenmalig gebruik, zoals de plastic lepels die bij sommige producten worden geleverd, voldoet hier niet aan en is bijna volledig uit het aanbod verdwenen. Danone werkt momenteel bijvoorbeeld aan houten alternatieven6.

Samen met haar partners zet Danone sterk in op het complexe proces om oplossingen te vinden voor alle onderdelen van haar verpakkingen. De producent van Actimel-flesjes is al bijna 20 jaar gevestigd op de vestiging in Rotselaar. Het flesje Actimel bevat nu de helft minder plastic dan toen het in 1994 in Rotselaar werd gelanceerd, wat bijdraagt tot de vermindering van de CO2-uitstoot. In België is het flesje altijd al recycleerbaar geweest via de PMD-zak en vindt het een tweede leven in buizen, pallets, kratten of dozen. ​

Isabelle Maillot: "Het nieuwe Light & Free Fruit-potje uit 30% rPET is een belangrijke eerste stap in ons streven naar circulariteit. Een stap waar we trots op zijn. Maar daar stoppen we natuurlijk niet! Ons doel is het aandeel van rPET in onze verpakkingen verder verhogen. We zijn bezig de transformatie in de rest van ons aanbod te versnellen. Dit project past volledig in ons “One Planet. One Health”-framework".
Isabelle Maillot, Research & Innovation Packaging Director bij Danone Europe
Isabelle Maillot, Research & Innovation Packaging Director bij Danone Europe

 

Beter verpakt, beter gerecycleerd

Verpakkingen hergebruiken heeft alleen zin als ze ook op de juiste manier worden gerecycleerd, hergebruikt of gecomposteerd. In België is Fost Plus verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval. Vandaag maken al meer dan 6 miljoen Belgen gebruik van de Nieuwe Blauwe Zak, die bijna al het plastic verpakkingsafval verzamelt. Over enkele maanden wordt de zak in heel België ingevoerd. Net als plastic bekertjes, bakjes, folie of zakjes kunnen voortaan ook yoghurtpotjes in deze blauwe zak terecht om nadien gesorteerd en gerecycleerd te worden.

Nathalie Guillaume concludeert: "Plastic verpakkingen zijn een waardevolle grondstof. Ze moeten in het systeem blijven en mogen geen afval worden. Door specifieke productinformatie te delen, leren wij consumenten om alle verpakkingen op de juiste manier in de Nieuwe Blauwe Zak te sorteren, zodat ze kunnen worden gerecycleerd. Dit is een belangrijke stap in het sluiten van de circulaire keten. We zullen ook blijven werken aan bewustmaking door onder andere te communiceren via onze sociale media."
Nathalie Guillaume, Corporate Affairs & Sustainability Director Danone BeLux
Nathalie Guillaume, Corporate Affairs & Sustainability Director Danone BeLux

Infografiek rond onze reis naar circulaire verpakkingen

PDF - 1.2 Mb

 


Referenties:

1 Fost Plus organiseert en financiert de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België.

2
Dedicated Research en Frosch studie, 2021

3
PET: polyethyleentereftalaat

4
PS: Polystyreen

5
De productiesite van Danone in Rotselaar ontvangt de titel van "Fabriek van de Toekomst".

6
Richtlijn (EU) 2019/904 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de vermindering van het effect van bepaalde kunststofproducten op het milieu http://data.europa.eu/eli/dir/2019/904/oj

 

Jasmien De Gussem

Senior Internal & External Communication Manager, Danone BeLux

 

 

 

 

Over Danone - verse melkproducten

Over Danone

Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, op gezondheid gerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om  mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel maatschappelijk als op het gebied van voeding. Danone heeft recent een nieuwe strategie ontwikkeld om haar groei, concurrentiepositie en meerwaarde op lange termijn te versterken. Met een omzet van 27,7 miljard euro in 2022 en meer dan 100.000 werknemers, verkoopt het bedrijf haar producten in meer dan 120 landen. Tot het portfolio van Danone behoren zowel internationale merken (zoals Actimel, Activia, Alpro, Danette, Danio, Danonino, Evian, Nutricia, Nutrilon en Volvic) als sterke lokale en regionale merken (zoals Danone, Fortimel, Oikos en Olvarit). Danone is beursgenoteerd aan Euronext van Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR). Daarnaast is het bedrijf opgenomen in verschillende duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp-certificaat behaalt.

In België zijn alle categorieën van Danone, Zuivel- en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met een breed portfolio aan merken zoals Danone, Activia, Actimel, HiPRO, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en werkt samen met ongeveer 80 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danone.com  

 

Neem contact op met

www.danone.be