De productiesite van Danone in Rotselaar wordt "Fabriek van de Toekomst"

- De jury met leden van de technologiefederatie AGORIA en Flanders' FOOD, prees de lokale, mensgerichte en milieuvriendelijke Zero Impact-aanpak van DANONE in Rotselaar bekend van Actimel, Danone Fruit, Activia Fruit en Light & Free.

Vandaag krijgt de productiesite van Danone in Vlaams-Brabant voor het eerst de titel van "Factory of the Future". De fabriek, die onlangs Hare Majesteit de Koningin en Emmanuel Faber, CEO van Danone, mocht ontvangen op het SDG Changemakers event1, versterkt nog maar eens haar positie als innovatieve en strategische fabriek. Dit niet alleen binnen Europa, maar ook lokaal in Vlaanderen. De productiesite was tevens host voor de lancering van de Belgian Alliance voor Climate Action2, in aanwezigheid van Emmanuel Faber.

Een lokale strategie die de bedrijfsdoelstellingen versterkt ​

De fabriek is sinds 1960 met trots gevestigd in Rotselaar en werkt samen met sterke lokale partners. Zo voorzien lokale melkveehouders de fabriek van verse melk. Alle zuivelproducten van Danone in Rotselaar worden gemaakt van melk uit de regio (gemiddelde straal van 70 kilometer rond de fabriek). Meer dan 25 jaar geleden werd de eerste Actimel in België ontwikkeld en gelanceerd samen met Franse onderzoeksteams. De partner die instaat voor de verpakking van de Actimel-fles bevindt zich eveneens op de productiesite. Bovendien onderhoudt de fabriek ook een goede relatie met haar buren, waarbij de nadruk ligt op transparante communicatie en respect. Een ander opvallend feit dat niet onopgemerkt bleef bij de jury, is dat het vaak Danone-werknemers zelf zijn die met de nodige fierheid instaan voor de degustaties van nieuwe producten in voedingswinkels.

"Danoners" in de schijnwerpers

Ondanks de context van COVID-19, zorgden de Danone medewerkers in de fabriek elke dag opnieuw voor de continuïteit van productie en tijdige levering aan de klanten en consumenten. ​ De trotse ‘food heroes’ blijven naar de fabriek gaan en volgen de strikte hygiënemaatregelen op, om ervoor te zorgen dat de supermarktrekken voor de consumenten gevuld blijven. Danone zet haar helden die dagelijks zorgen voor lekkere voeding in de kijker via #FoodHeroes op verschillende communicatiekanalen.

De teams van Rotselaar hebben ook autonomie bij de planning van hun werk en zijn uitgerust met de nieuwste digitale tools ter ondersteuning, de uitrol van tablets en cobots maakt hiervan deel uit. Werknemers kunnen, in het kader van specifieke projecten, ook regelmatig andere Danone of partnerbedrijven bezoeken om nieuwe processen te leren kennen. Ten slotte volgt elke operator een uitgebreid, op maat gemaakt opleidingsprogramma, met aandacht voor doorgroeimogelijkheden. Onder de verschillende werkgroepen is de werkgroep "Digital", die uit 30 vrijwilligers bestaat, een recente nieuwe troef. Deze groep test digitale oplossingen, zorgt voor praktische aanpassingen om efficiëntie te bevorderen en legt ze aan de rest van het team uit via regelmatige trainingssessies.

De werkwijze in deze ‘Fabriek van de Toekomst’ draagt bij tot betrokkenheid van de werknemer bij zijn dagdagelijkse taken. Daarbij komt dat elke werknemer eveneens één Danone-aandeel heeft en dus mede-aandeelhouder is van de onderneming. "Door van elke werknemer een aandeelhouder van het bedrijf te maken, krijgen alle werknemers waaronder eveneens al onze operatoren de kans om de toekomst van het bedrijf mee te bepalen", legt Jurgen Berckmans uit. Dit gebeurt door middel van driemaandelijkse en jaarlijkse enquêtes over de praktische werking en de prioriteiten van het bedrijf, alsook hoe de werknemers zich hierbij voelen.

Een Zero Impact-aanpak op het vlak van milieu

Danone heeft aangekondigd tegen 2050, wereldwijd CO2-neutraal te willen zijn voor haar volledige waardeketen3. De fabriek in Rotselaar wil dit doel alvast dit decennium bereiken en heeft haar CO2-uitstoot al met meer dan 48% verminderd in vergelijking met 2015 (scope 1 en 2)3. Zo is onder meer de gebruikte elektriciteit uitsluitend afkomstig van hernieuwbare energiebronnen.

Ons ‘One Planet. One Health’ framework is deel van ons DNA en wordt heel concreet vertaald in de verschillende procedures en technologieën. Zo hebben wij onlangs een nieuwe waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen. De fabriek hergebruikt tot 75% van het verbruikte water, waardoor meer dan 500 miljoen liter water per jaar wordt bespaard," zegt Jurgen Berckmans, directeur van de productiesite in Rotselaar. Dit is technologie die inspireert en zal dan ook in andere Danone-fabrieken over de hele wereld worden toegepast. Door de principes van de circulaire economie te integreren in haar activiteiten, heeft de productiesite haar grondwaterwinning tot 75% verminderd.

Ongelofelijke flexibiliteit

De machines en technologieën in Rotselaar zijn state-of-the-art en op maat gemaakt voor de site. De veiligheid van de werknemers is cruciaal voor het bedrijf, en elke "Danoner" wordt aangemoedigd om hieraan een actieve bijdrage te leveren.

De fabriek wordt ook erkend voor haar ongelofelijke flexibiliteit en wendbaarheid. De jury was onder de indruk van het feit dat Danone haar verpakkingen continue evalueert en de hieraan gekoppelde evolutie naar verpakkingen met een alsmaar hogere recycleerbaarheid. Het team van Rotselaar slaagde er zo in de gebruikte hoeveelheid plastic in het Actimel-flesje met de helft te verminderen. Een Belgisch en Europees transversaal projectteam van 30 personen maakte bovendien in het midden van de COVID-19 pandemie de ontwikkeling van een nieuwe productielijn voor Actimel Plantaardig, mogelijk in een recordtijd van zes maanden.

De site van Rotselaar is vandaag één van de eerste "hybride" fabrieken van Danone: ze produceert zowel zuivelproducten als plantaardige alternatieven. "Deze erkenning bewijst dat onze productiesite niet alleen een vlaggenschip is voor Danone, maar ook in België een voorloper is. Dat is iets waar we trots op mogen zijn. We hadden deze prachtige erkenning nooit kunnen bekomen zonder onze medewerkers, onze Food Heroes, en onze vertrouwde partners," besluit Nathalie Pfaff, Country Manager Danone BeLux.

Nathalie Pfaff - Country Manager Danone BeLux
Nathalie Pfaff - Country Manager Danone BeLux

1Evenement over hoe de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) en de klimaatuitdaging in het hart van bedrijven en organisaties integreren, geïnitieerd door The Shift en WWF, met als host Danone.

2Belgian Alliance for Climate Action/BACA, een initiatief van The Shift en WWF: https://www.belgianallianceforclimateaction.org/news/lancement-de-la-belgian-alliance-for-climate-action-une-alliance-belge-pour-des-objectifs-climatiques-ambitieux

3Full scope betekent: scope 1 + 2 + 3 (scope 1 = broeikasgasemissies uit bronnen die eigendom zijn van of gecontroleerd worden door een federale instantie, scope 2 = broeikasgasemissies die het gevolg zijn van de opwekking van elektriciteit, warmte of stoom gekocht door een federale instantie, scope 3 = broeikasgasemissies uit bronnen die geen eigendom zijn van of gecontroleerd worden door een federale instantie, maar die verband houden met activiteiten van de instantie)


Over Danone - verse melkproducten

Over Danone

Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, op gezondheid gerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om  mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel maatschappelijk als op het gebied van voeding. Danone heeft recent een nieuwe strategie ontwikkeld om haar groei, concurrentiepositie en meerwaarde op lange termijn te versterken. Met een omzet van 27,7 miljard euro in 2022 en meer dan 100.000 werknemers, verkoopt het bedrijf haar producten in meer dan 120 landen. Tot het portfolio van Danone behoren zowel internationale merken (zoals Actimel, Activia, Alpro, Danette, Danio, Danonino, Evian, Nutricia, Nutrilon en Volvic) als sterke lokale en regionale merken (zoals Danone, Fortimel, Oikos en Olvarit). Danone is beursgenoteerd aan Euronext van Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR). Daarnaast is het bedrijf opgenomen in verschillende duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp-certificaat behaalt.

In België zijn alle categorieën van Danone, Zuivel- en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met een breed portfolio aan merken zoals Danone, Activia, Actimel, HiPRO, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en werkt samen met ongeveer 80 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danone.com  

 

Neem contact op met

www.danone.be