Danone verwijdert de etiketten van Actimel-flesjes én lanceert grote Actimel-fles om plastic te verminderen

Danone wil haar CO2-uitstoot verminderen en streeft naar circulaire verpakkingen. Daarom verwijdert Actimel de plastic etiketten rond de iconische Actimel-flessen. De nieuwe verpakking vermindert de hoeveelheid plastic en verbetert de recycleerbaarheid van de flessen. Daarnaast lanceert Actimel deze maand ook een grote fles van 645 gram met minder plastic ten opzichte van de individuele kleine flesjes.

Na de lancering van de eerste etiketvrije Actimel 0%-flesjes in 2022, vinden de Belgische consumenten sinds augustus geleidelijk ook de gloednieuwe etiketvrije Actimel-drinkyoghurts in de Belgische winkelrekken. De merknaam, allergenen en vitamines staan voortaan in reliëf op de iconische kleine witte flesjes. De smaak van het product staat op het aluminium lidje.

Dezelfde smaken in een milieuvriendelijker flesje

De Actimel-flessen waren reeds recycleerbaar als ze in de blauwe vuilniszak werden gesorteerd, de etiketten waren dat echter niet. Door de etiketten te verwijderen, vermindert Actimel de hoeveelheid plastic die op de markt wordt gebracht en ook de recycleerbaarheid van het Actimel-assortiment verbetert.

Deze aanpassing is deel van een reeks acties die de duurzame ontwikkelingsstrategie van Actimel moet versterken. Alleen al in België leidt de vernieuwde verpakking tot een vermindering van 22 ton plastic en 159 ton CO2 per jaar1 of een vermindering van 4,47% van de hoeveelheid plastic per Actimel flesje. Sinds de lancering, in 1994, heeft Actimel de hoeveelheid plastic van haar iconische flesje al met 40% verminderd.

Voortaan zijn alle flessen identiek en de verschillende Actimel-smaken staan direct op het aluminium lidje. Ondanks deze verandering langs de buitenkant, blijven de typische Actimel-smaken ongewijzigd. Alleen de variant aardbei/banaan behoudt haar etiket zodat deze variant in het winkelrek gemakkelijk herkenbaar blijft voor gezinnen met kinderen.

Nathalie Guillaume, Sustainability Director bij Danone BeLux: “Dankzij de verbeterde verpakking van de Actimelflesjes gemaakt in Rotselaar kunnen consumenten hun favoriete yoghurtdrank blijven kopen en tegelijkertijd het gebruik van plastic verminderen. In de overtuiging dat elk klein beetje telt, verbeteren deze nieuwe Actimel flessen de recycleerbaarheid en verminderen ze de ecologische voetafdruk. Dit is in lijn met Danone’s engagement om de natuur te behouden en te herstellen.”


Danone zet een nieuwe stap richting circulaire economie

Het door Actimel ontwikkelde project sluit aan bij de ambitie van Danone Belux om de milieu-impact van haar verpakkingen te verlagen. Dat doet ze door de hoeveelheid op de markt gebrachte verpakkingen te verminderen, door het gebruik van gerecycleerde materialen en door het verbeteren van de recycleerbaarheid van het portfolio via ecodesign. Deze strategie omvat concrete acties zoals de etiketvrije verpakking voor Actimel, de nieuwe transparante Badoit-flessen en de geleidelijke integratie van rPET in waterflessen. Vandaag is 82% van de Danone-producten in België recyclebaar. Vanaf deze maand kunnen liefhebbers hun vertrouwde Actimel ook in een grote fles van 645 gr kopen. Een plasticbesparing van 17% vergeleken met dezelfde hoeveelheid Actimel in kleine flesjes.

 

Een geïntegreerde strategie om CO2-uitstoot te verminderen, van boer tot bord

Actimel zet zich al jaren in voor de strijd tegen de opwarming van de aarde, conform met de 1,5°C SBTi-strategie (Science Based Targets initiative) van de Danone-groep. Elk jaar wordt de koolstofuitstoot gemeten in elke fase van de levenscyclus van een Actimel-fles en het merk streeft er voortdurend naar om deze voetafdruk, die momenteel 120 gram CO2 bedraagt, te verminderen. Los van de verpakking, die verantwoordelijk is voor 17% van de uitstoot, is de uitstoot voornamelijk afkomstig van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van melk. Daarom werkt Actimel nauw samen met de melkveehouders. Dankzij deze samenwerking is de uitstoot van de melkproductie de afgelopen 5 jaar met 20% gedaald. Ook het productieproces in de fabriek in Rotselaar werd geoptimaliseerd dankzij de recuperatie van ​ afvalwater en een 100% hernieuwbare elektriciteitsvoorziening. De nieuwe Actimel verpakking is een volgende stap in het decarbonisatietraject van Actimel.

 

Nathalie Pfaff, Managing Director van Danone BeLux: "Actimel blijft werken rond projecten om de impact op het milieu te verminderen. Zo is er de recente aankondiging van Danone wereldwijd om de methaanuitstoot van verse melk tegen 2030 met 30% te verminderen. In België zal Danone ook doorgaan met het uitrollen van Bovaer® in koeienvoer, waardoor de methaanuitstoot van vee met 20 tot 40% zal dalen. Elke stap in de goede richting telt".

1 Op basis van de volumes van het volledige jaar 2023 voor Belux

Jasmien De Gussem

Senior Internal & External Communication Manager, Danone BeLux

 

Over Danone - verse melkproducten

Over Danone

Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, op gezondheid gerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om  mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel maatschappelijk als op het gebied van voeding. Danone heeft recent een nieuwe strategie ontwikkeld om haar groei, concurrentiepositie en meerwaarde op lange termijn te versterken. Met een omzet van 27,7 miljard euro in 2022 en meer dan 100.000 werknemers, verkoopt het bedrijf haar producten in meer dan 120 landen. Tot het portfolio van Danone behoren zowel internationale merken (zoals Actimel, Activia, Alpro, Danette, Danio, Danonino, Evian, Nutricia, Nutrilon en Volvic) als sterke lokale en regionale merken (zoals Danone, Fortimel, Oikos en Olvarit). Danone is beursgenoteerd aan Euronext van Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR). Daarnaast is het bedrijf opgenomen in verschillende duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp-certificaat behaalt.

In België zijn alle categorieën van Danone, Zuivel- en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met een breed portfolio aan merken zoals Danone, Activia, Actimel, HiPRO, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en werkt samen met ongeveer 80 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danone.com  

 

Neem contact op met

www.danone.be