Danone Rotselaar innoveert en vermindert waterverbruik in productie tot 75%


23 Juli 2020 | Voor het vierde jaar op rij wordt Vlaanderen geconfronteerd met waterschaarste. Vlaams-Brabant, waar de gemeente Rotselaar ligt, is één van de provincies die het hardst getroffen is door de droogte. Met haar nieuwste innovatie draagt de productiesite van Danone in Rotselaar bij tot de bescherming van water. De site hergebruikt nu tot 75% van het water dat ze verbruikt. Zo zal ze haar waterwinning uit grondwater tot 75% kunnen verminderen. Dit betekent dat de vestiging jaarlijks meer dan 500 miljoen liter water bespaart, wat overeenkomt met het waterverbruik van 4.000 gezinnen of alle inwoners van het centrum van Rotselaar.

We zijn de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis nog aan het verwerken en zorg voor onze gezondheid en de planeet zijn des te belangrijker. Vandaag de dag is water een kostbaar goed. Het is tijd voor actie, en daarin kunnen we allemaal een belangrijke en cruciale rol spelen.

De site in Rotselaar is één van Danone’s vlaggenschepen en haar grootste yoghurtproductiesite in Europa. In de fabriek van Rotselaar produceert men verschillende soorten yoghurt: drinkyoghurts zoals Actimel en lepelyoghurts zoals Danone Fruit en Activia Fruit. Elke week rollen meer dan 30 miljoen flesjes en 4 miljoen potjes yoghurt van de band. Deze Danone producten worden in meer dan 20 landen binnen en buiten Europa gedronken en gegeten.

De principes van de circulaire economie toegepast op waterbeheer

Het afvalwater van het productieproces wordt net als voorheen naar Danone’s waterzuiveringsstation gestuurd. Nieuw is dat het nu wordt gerecycleerd met behulp van een innovatieve membraantechnologie om productieafvalwater opnieuw drinkbaar te maken. De zuivering van het water in twee stappen maakt het mogelijk om het op een circulaire manier te hergebruiken.

Jurgen Berckmans, directeur van de productiesite in Rotselaar, legt uit: "Eerst worden alle mogelijke vaste deeltjes verwijderd door middel van ultrafiltratie. Vervolgens worden ook alle mineralen en micro-organismen verwijderd met de omgekeerde osmosetechniek. Na deze stap is het water opnieuw van drinkwaterkwaliteit en kan het worden hergebruikt, in een oneindige cyclus, om de verschillende fases van het productieproces te reinigen, een proces dat in principe veel water verbruikt.”


Tot 500 miljoen liter water per jaar uitgespaard

“Door 75% van het verbruikte water te hergebruiken, vermindert de fabriek in Rotselaar haar impact op het grondwater, maar ook op de omliggende rivieren en beken, aanzienlijk. Bovendien pompt ze tot 75% minder grondwater op. Deze innovatie laat de site niet alleen toe om jaarlijks meer dan 500 miljoen liter water te besparen maar ook om water beschikbaar te houden van de omgeving. Dit komt overeen met het jaarlijks waterverbruik van 4.000 gezinnen of alle inwoners van het centrum van Rotselaar,” licht waarnemend burgemeester Dirk Claes toe. Door minder water nodig te hebben, helpt het bedrijf waterschaarste tegen te gaan.

Naast dit project zal Danone binnenkort ook het teveel aan gezuiverd afvalwater ter beschikking kunnen stellen aan de boeren in de regio, om hen te helpen bij de irrigatie van hun gewassen tijdens de droogte. Danone kreeg hierbij steun van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Dankzij een administratieve vereenvoudiging op Vlaams niveau maakt Fevia het nu mogelijk voor voedingsbedrijven om hun gezuiverd afvalwater ter beschikking te stellen als irrigatiewater.

De lokale realisatie van een internationale visie

Het project kadert in het waterbeleid van Danone wereldwijd: het garanderen van de circulariteit van het water in en rond de productiesites. De site in Rotselaar is de eerste productiesite van Danone ter wereld met deze innovatie ten bedrage van ongeveer 2 miljoen euro. Het zal echter zeker niet de laatste zijn: de gebruikte technologie zal ook in andere landen worden geïnstalleerd en is in lijn met Danone’s “One Planet. One Health”-bedrijfsmodel.

Bedrijfsmodel erkend met B Corp® certificaat

De strategie bij Danone is opgebouwd rond de overtuiging dat gezondheid, ecologie en bedrijfseconomische belangen hand in hand gaan. Als erkenning hiervoor werd ook de zuiveldivisie van Danone België in 2019 gecertificeerd als B Corp®. Ook deze innovatie draagt bij tot positieve verandering in de ontwikkeling van de B Corp®-beweging in Europa: gezonde en lekkere producten op de markt brengen, die ook goed zijn voor de maatschappij en voor de planeet.

 

Nathalie Guillaume

General Secretary, Corporate Affairs & Sustainability Director, Danone Belux

 

Over Danone - verse melkproducten

Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, op gezondheid gerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. In 2020 realiseerde het bedrijf een omzet van €23,6 miljard. Het bedrijf is aanwezig in meer dan 120 landen, met zo’n 100.000 medewerkers. Met haar framework 'One Planet. One Health', dat de gezondheid van mensen en de gezondheid van de  planeet nauw met elkaar verbonden zijn, wil Danone gezondere en meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Om deze voedselrevolutie te versnellen en duurzame en rendabele meerwaarde te creëren voor al haar stakeholders, heeft Danone negen doelstellingen voor 2030 gedefinieerd en als eerste beursgenoteerde onderneming het statuut van "Entreprise à Mission" in Frankrijk aangenomen. Danone verbindt zich ertoe om op een efficiënte, verantwoorde en inclusieve manier te werken, in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. Tegen 2025 wil Danone één van de eerste multinationale ondernemingen worden die volledig B Corp™ gecertificeerd is.

Al haar Belgische entiteiten Alpro, Dairy & Plant-Based, Waters en Specialised Nutrition zijn B Corp™ gecertificeerd. Met merken als Danone, Activia, Actimel, Light&Free, Oikos, Danio, Alpro, Provamel, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en haar productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en ongeveer 90 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danone.com