Danone neemt voortrekkersrol op door Nutri-Score toe te kennen aan al haar verse zuivelproducten in België

In lijn met haar historische missie om via voeding gezondheid te brengen naar zoveel mogelijk mensen, is Danone ervan overtuigd dat ieder zijn gezondheid zelf in handen moet kunnen nemen door goed geïnformeerde en betere voedingskeuzes te maken. Volgend op de recente aankondiging door de federale Minister van Volksgezondheid van de Nutri-Score - een vrijwillig label voor voedingsproducten - neemt Danone de voortrekkersrol op door dit voedingslabel toe te passen op haar verse zuivelproducten die op de Belgische markt aanwezig zijn.

Danone steunt de beslissing van de Minister van Volksgezondheid en wil de consument helpen die een goed geïnformeerde en gezonde keuze wil maken, door hem makkelijk te lezen bijkomende informatie te geven over de voedingswaarde van de producten in zijn winkelkar.

Danones engagement wordt binnenkort concreet waargemaakt in België. Vanaf eind oktober 2018 krijgen alle Danone-producten op de website van de onderneming, www.danone.be, een Nutri-Score toegekend. Meer dan 70 % van de Danone-producten op de Belgische markt scoort een A of een B in het Nutri-Scoresysteem. Vanaf januari 2019, zal de Nutri-Score dan geleidelijk toegepast worden op alle verse zuivelproducten om tegen ten laatste eind 2020 op alle verpakkingen te prijken.

Consumenten helpen om bewustere en gezondere keuzes te maken

Zo’n 46% van de Belgische consumenten wil gezonder eten en  verwacht meer transparantie1. Danone vindt het haar taak om gezondere eetgewoontes aan te moedigen en wil hulpmiddelen als Nutri-Score promoten om het zo makkelijk mogelijk te maken voor de consument om  een goed geïnformeerde keuze te maken uit het grote aanbod van verse zuivelproducten beschikbaar in de supermarkt.

“Dit intuïtieve en wetenschappelijke labelsysteem, gebaseerd op een code met vijf kleuren en letters, laat consumenten toe om een betere en vooral snellere inschatting te maken van de voedingswaarde van de producten die passen bij hun gezonde levensstijl”, zegt Wim Bauwens, Country Manager Danone Belux. “Het systeem wordt reeds gebruikt in Frankrijk en hoewel de Belgische regering aankondigde dit systeem in ons land op vrijwillige basis in te voeren, heeft Danone beslist om het Nutri-Score-labelsysteem volledig toe te passen. Ik ben ervan overtuigd dat de Nutri-Score het best tegemoetkomt aan de verwachtingen van de Belgische consument die steeds meer aandacht besteedt aan zijn voeding en gezondheid.”

Dit engagement toont aan hoe Danone haar “One Planet. One Health.” visie, die vorig jaar wereldwijd werd bekendgemaakt, ook concreet waarmaakt. Danone hoopt dat andere spelers binnen de voedingssector dit initiatief zullen volgen en eenvormige en consistente informatie zullen bieden aan consumenten in België en andere landen.

Danone: verschillende producten en scores die inspelen op verschillende behoeften en wensen

98 % van de Belgen haalt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zuivelproducten niet2. Dankzij de Nutri-Score zien ze meteen welke voedingsmiddelen beantwoorden aan hun verwachtingen op het vlak van voedingswaarde. De uiteenlopende Danoneproducten die aanwezig zijn op de Belgische markt, voldoen aan verschillende vereisten en verwachtingen, gaande van natuuryoghurt tot meer “bourgondische” producten. Ongeveer 70% van onze yoghurts, gefermenteerde melk en verse kazen krijgen een Nutri-Score A of B. Deze producten maken deel uit van een gezonde en evenwichtige voeding, dankzij hun samenstelling en voedingswaarde. De meer “bourgondische” producten van ons gamma scoren gemiddeld een C en enkele scoren D. Voedingsmiddelen met een lagere Nutri-Score hebben nog steeds hun plaats binnen een evenwichtige levensstijl, als ze maar met mate worden geconsumeerd.

Een door de wetenschap ondersteund systeem dat ook de consument mee heeft

Het Nutri-Score labelsysteem, dat werd ontwikkeld door internationale onderzoekers binnen de voeding, geeft consumenten begrijpbare informatie over de algemene voedingswaarde van producten die duidelijk vermeld staat op de voorkant van de verpakking. Voedingsmiddelen worden onderverdeeld in vijf categorieën, met een kleurenschaal die de voedingswaarde aangeeft van A (een betere voedingswaarde in het groen) tot E (minder goede voedingswaarde in het rood).

Studies hebben aangetoond dat consumenten dit systeem snel begrijpen en dat dit een grotere impact heeft op hun koopgedrag in het voordeel van gezondere producten, in vergelijking met andere systemen. Volgens de WGO Europa is de invoering van dit systeem, dat reeds getest werd door de Franse consumenten en het beter deed dan elk ander systeem, een belangrijke stap voorwaarts wat betreft de voedingsgewoontes in Europa.

 

1 Bij de aankoop van voeding en drank is gezondheid voor 46 % van de Belgische consumenten de eerste of tweede belangrijkste reden voor hun keuze (Bron: Kantar Futures - Global MONITOR 2016)

2 De Ridder, K., Bel, S., Brocatus, L., Cuypers, K., Lebacq, T., Moyersoen, I., et al. (2016). De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In S. Bel, & J. Tafforeau, Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Brussel: WIV-ISP.

Contacteer ons
Annekatrien De Smedt Head of Communication, Danone Belgium
Annelies Baeten consultant, Whyte Corporate Affairs
Annekatrien De Smedt Head of Communication, Danone Belgium
Annelies Baeten consultant, Whyte Corporate Affairs
Over Danone - verse zuivelproducten

Over Danone – Verse melkproducten

Met merken zoals Danone, Danone & Fruit, Activia, Actimel, Vitalinea, Oikos en Danio is Danone een belangrijke speler op de Belgische zuivelmarkt. De Belgische zuiveldivisie stelt 600 mensen te werk, waarvan ongeveer 450 op de site van Rotselaar. Hier is het Europees distributieplatform alsook de fabriek gevestigd, die van verse melk wordt voorzien door een honderdtal Vlaamse melkleveranciers.

Danone heeft als missie om gezondheid te brengen via voeding naar zoveel mogelijk mensen en is een van ’s werelds meest toonaangevende voedingsbedrijven uitgebouwd rond vier divisies: Verse zuivel- en plantaardige producten, Waters, Early Life Nutrition, en Advanced Medical Nutrition.

Danone wil mensen inspireren om gezonde en meer duurzame eetgewoontes aan te nemen, in lijn met zijn “One Planet. One Health.” Visie. Deze weerspiegelt de overtuiging dat de gezondheid van mens en planeet, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Danone telt 100.000 medewerkers, is actief op meer dan 120 markten en genereerde in 2017 een omzet van 24,7 miljard.