Danone innoveert in Rotselaar: deze Belgische site maakt vanaf nu een plantaardige versie van Actimel

28 augustus 2020- De eerste plantaardige versie van Actimel, gemaakt in Rotselaar, is vanaf nu beschikbaar. Het bekende kleine flesje, dat in 1994 uitgevonden werd in België door Franse onderzoeksteams, speelt een centrale rol in een belangrijke vernieuwing van de Danone-groep. Het product op basis van amandel en havermout is beschikbaar in twee smaken: original en mango-passievrucht. Door het assortiment plantaardige producten uit te breiden wil Danone vooral meer keuze bieden aan de consument. Meer en meer Belgen kiezen namelijk voor een flexitarisch dieet, dat meer plantaardige producten en zuivelproducten bevat. Het nieuwste product van Danone wordt geproduceerd in Vlaams-Brabant op een ecologisch verantwoorde manier. Door een waterzuiveringsstation te installeren heeft de Belgische fabriek haar waterverbruik met 500 miljoen liter per jaar verminderd.

Rotselaar, symbool van een internationale visie

Actimel Plantaardig, het nieuwste product van Danone, is nauw verbonden met het Belgische aandeel in de geschiedenis van het internationale bedrijf. Het nieuwe product wordt gemaakt op de site in Rotselaar, één van Danone’s vlaggenschepen en haar grootste yoghurtproductiesite in Europa. Het symboliseert de belangrijke rol die de fabriek speelt in de concrete realisatie van de “One Planet. One Health”-visie van Danone.

De fabriek werd geselecteerd als één van de strategische sites van de groep voor de productie van plantaardige producten voor export en voor de Belgische markt. Er werd bijna 10 miljoen euro geïnvesteerd om de fabriek, die in totaal 12 productielijnen heeft, aan te passen. De productiesite in Rotselaar is daarmee één van de eerste hybride fabrieken van de Danone-groep in Europa.

Jurgen Berckmans, directeur van de productiesite: “Wij zijn buitengewoon trots dat we integraal deel uitmaken van deze belangrijke innovatie in de geschiedenis van Danone. Sinds het ontstaan van Actimel meer dan 25 jaar geleden, is onze productiesite een essentieel onderdeel van de onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie van de groep voor de creatie van yoghurt en nu ook voor de productie van plantaardige producten. Het is een nieuw teken van vertrouwen van de groep in onze site.”

Goed voor de mens...

Eén Belg op 7 eet vandaag een flexitarisch dieet[1]. Dit dieet is gemakkelijk te volgen en gezond. Het is een plantaardig voedingspatroon (fruit, groenten, peulvruchten, volle graanproducten, noten, zaden, …) dat ook zuivelproducten en kleine hoeveelheden vlees bevat. Dit dieet is in lijn met de Belgische voedingsrichtlijnen[2].

Studies hebben aangetoond dat een flexitarisch dieet een positieve impact kan hebben op het lichaamsgewicht, de bloeddruk en de stofwisseling. Het vermindert ook het risico op diabetes type 2 dankzij een hogere inname van bepaalde vitamines, vezels, mineralen en gezonde vetzuren[3].

Danone vertaalt haar visie in concrete actie met de lancering van Actimel Plantaardig op basis van amandel en havermout. Bovendien blijft het nieuwe product trouw aan zijn geschiedenis. Net als de klassieke versie op basis van melk bevat dit plantaardige alternatief L.casei-fermenten, niet minder dan 1 miljard L.casei-fermenten, calcium en vitamine B6 & D, die bijdragen aan de normale werking van het immuunsysteem.

Daarnaast leidt de consumptie van zuivelproducten binnen een flexitarisch dieet tot een meer evenwichtige en gevarieerde voedingsinname. Volgens de Hoge Gezondheidsraad hebben veel Belgen een calciumtekort. Slechts 15% van de vrouwen en 27% van de mannen krijgt voldoende of meer dan de aanbevolen hoeveelheid calcium binnen[4].

Om aan de voedingsgewoonten van vandaag en morgen te beantwoorden blijft Danone investeren in dit kostbare evenwicht tussen zuivelproducten en plantaardige producten, zodat de consument een weloverwogen keuze kan maken in het kader van een flexitarisch dieet, gebaseerd op haar of zijn noden en voorkeuren.

... En goed voor de planeet

Eetgewoonten worden in een nieuw licht bekeken uit bezorgdheid voor het milieu, vooral door jonge consumenten die zich bewust zijn van de impact van hun levensstijl. Ze zoeken ecologisch verantwoorde producten en integreren meer plantaardige producten in hun voeding. De voedingsindustrie denkt ook na over haar model om voldoende gezonde voeding te produceren die tegemoetkomt aan de behoeften van een groeiende wereldbevolking en aan de noodzaak om de hulpbronnen van de planeet te behouden.

Met Actimel Plantaardig stelt Danone een uniek product voor dat tegemoetkomt aan deze bedenkingen en nog niet bestaat op de Belgische markt. Nathalie Pfaff, Country Manager Danone Belux: “Dit product op basis van amandel en havermout draagt bij aan de goede werking van ons normaal immuunsysteem en komt tegemoet aan de vraag van de consument naar meer keuze. Bij Danone zijn we ervan overtuigd dat elke keer we eten en drinken, we de wereld kiezen waarin we willen leven. Wij streven ernaar de consument te inspireren om gezondere en meer duurzame voedings- en consumptiegewoonten aan te nemen. We bieden ook variatie in ons Actimel-assortiment en onze voltallige productportefeuille om beter aan te sluiten bij het flexitarisch dieet, dat een positieve invloed heeft op onze gezondheid en die van de planeet.”

Naast productinnovatie draagt de productiesite in Rotselaar ook bij aan waterbesparing. Sinds vorig jaar hergebruikt de fabriek tot 75% van het water dat het verbruikt dankzij vernieuwende membraantechnologie.

Met deze waterzuivering in twee fasen pompt de site tot 75% minder grondwater op. De fabriek bespaart op deze manier meer dan 500 miljoen liter water per jaar, wat overeenkomt met het waterverbruik van 4.000 families of het equivalent van alle inwoners van het centrum van de gemeente Rotselaar. Dit initiatief maakt deel uit van de vier ambities van Danone inzake respect voor het milieu: strijd tegen klimaatverandering, bescherming van de watercyclus, bijdrage aan de ontwikkeling van een circulaire economie voor verpakking en de promotie van regeneratieve landbouw.

De site in Rotselaar is de eerste Danone-fabriek ter wereld die deze vernieuwing lanceert. En het zal zeker niet de laatste zijn: de technologie die gebruikt wordt is een onderdeel van de “One Planet. One Health”-visie van Danone, en zal ook in andere landen geïnstalleerd worden.


Referenties :

[1] https://www.evavzw.be/

[2] Voedingsrichtlijnen: https://www.health.belgium.be/en/advisory-report-9284-fbdg-2019, Voedingsdriehoek in Vlaanderen: ​ https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek, Voedingsdriehoek in Wallonië: https://www.foodinaction.com/pyramide-alimentaire-2020-equilibree-durable/

[3] ​ https://doi.org/10.1016/j.pcad.2018.05.002

[4] https://www.health.belgium.be/fr/news/recommandations-nutritionnelles-pour-la-belgique-2016-nouveaux-reperes-pour-les-nutriments-et

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Danone - verse melkproducten

Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, op gezondheid gerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. In 2020 realiseerde het bedrijf een omzet van €23,6 miljard. Het bedrijf is aanwezig in meer dan 120 landen, met zo’n 100.000 medewerkers. Met haar framework 'One Planet. One Health', dat de gezondheid van mensen en de gezondheid van de  planeet nauw met elkaar verbonden zijn, wil Danone gezondere en meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Om deze voedselrevolutie te versnellen en duurzame en rendabele meerwaarde te creëren voor al haar stakeholders, heeft Danone negen doelstellingen voor 2030 gedefinieerd en als eerste beursgenoteerde onderneming het statuut van "Entreprise à Mission" in Frankrijk aangenomen. Danone verbindt zich ertoe om op een efficiënte, verantwoorde en inclusieve manier te werken, in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. Tegen 2025 wil Danone één van de eerste multinationale ondernemingen worden die volledig B Corp™ gecertificeerd is.

Al haar Belgische entiteiten Alpro, Dairy & Plant-Based, Waters en Specialised Nutrition zijn B Corp™ gecertificeerd. Met merken als Danone, Activia, Actimel, Light&Free, Oikos, Danio, Alpro, Provamel, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en haar productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en ongeveer 90 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danone.com