Danone gaat voluit voor minder suiker

Danone wenst het hoofd te bieden aan de grote uitdagingen op gebied van volksgezondheid en is ervan overtuigd dat een gezonde voeding essentieel is voor een goede gezondheid. Daarom heeft het bedrijf tussen 2012 en 2016 het gehalte aan toegevoegde suikers in haar verse melkproducten met 4,9% gereduceerd. Een resultaat dat verdergaat dan de voor de zuivelcategorie vooropgestelde 3% uit het ‘Convenant Evenwichtige Voeding’ van de voedingsindustrie, de grootdistributie en Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, waarvan vandaag de stand van zaken wordt opgemaakt.

Bijdragen aan sectorale engagementen door de lat extra hoog te leggen

Vandaag maakt Federaal Minister van Volksgezondheid Maggie De Block de stand van zaken op van het “Convenant Evenwichtige Voeding” dat in juni 2016 werd ondertekend. Een overeenkomst waarmee alle partners, Fevia, de Federatie van de Belgische Voedingsindustrie en Comeos, de federatie van de handel en diensten, zich samen met de Minister engageren om zij aan zij te werken om de consument gezondere, evenwichtigere producten aan te bieden. Concreet bepaalt het Convenant dat de zuivelindustrie het gehalte aan toegevoegde suikers in haar producten met 8% terugdringt tegen 2020 (een afname van 3% voor de periode 2012-2016 en de overige 5% tussen 2017-2020).

Danone werkt reeds lange tijd aan het verbeteren van de nutritionele samenstelling van haar producten. Op die manier is het bedrijf er reeds in geslaagd om het gehalte aan toegevoegde suikers in haar verse melkproducten in België voor de periode 2012-2016 niet met 3%, maar met 4,9% terug te dringen.

“Uiteraard wordt de ingeslagen weg verder bewandeld. Een mooi voorbeeld is de herformulering dit jaar van quasi het volledige yoghurtgamma onder het Danone merk waar enerzijds het gehalte aan toegevoegde suiker met 23% werd verminderd én anderzijds de introductie van enkele nieuwkomers in het gamma die voldoen aan onze nieuwe interne normen op vlak van toegevoegde suikers.” aldus Wim Bauwens, Country Manager Danone Belux.

Vanaf 2012 tot op heden, werden bijna de helft van onze producten op de markt met toegevoegde suikers aangepakt en geherformuleerd met merken zoals Danone, Activia, Danonino, Oikos en Danio.1

Ambities worden werkelijkheid dankzij langdurige inspanningen

De voedingsengagementen van Danone voor verse melkproducten in België maken deel uit van het beleid dat Danone reeds tientallen jaren wereldwijd voert. Het bedrijf streeft ernaar de voedingskwaliteit van haar producten continu te verbeteren, en tegelijk de consument een aangename smaakervaring te bieden die aanmoedigt om gezonder te gaan eten. Zo daalde onder andere het suikergehalte van Danonino (vroeger Petit Gervais), zo’n 32% in nagenoeg 20 jaar. Eind 2016 ging Danone een stap verder en werden er nieuwe productnormen inzake nutriënten vastgelegd2. Dit nieuwe engagement zorgde reeds voor concrete veranderingen in de koelkast van Belgische huishoudens. Kwestie van de nieuwe slogan “One Planet, One Health.” die Danone vorig jaar lanceerde, in de praktijk om te zetten.

 

1 Voor concrete voorbeelden zie : https://www.convenantevenwichtigevoeding.be/nl/voorbeelden

2 https://www.danone.com/content/dam/danone-corp/about-us-impact/policies-and-commitments/en/2017/2017_04_NutritionalTargets2020.pdf

Annekatrien De Smedt

Head of Communication, Danone

Annelies Baeten

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Over Danone - verse melkproducten

Over Danone

Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, op gezondheid gerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om  mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel maatschappelijk als op het gebied van voeding. Danone heeft recent een nieuwe strategie ontwikkeld om haar groei, concurrentiepositie en meerwaarde op lange termijn te versterken. Met een omzet van 27,7 miljard euro in 2022 en meer dan 100.000 werknemers, verkoopt het bedrijf haar producten in meer dan 120 landen. Tot het portfolio van Danone behoren zowel internationale merken (zoals Actimel, Activia, Alpro, Danette, Danio, Danonino, Evian, Nutricia, Nutrilon en Volvic) als sterke lokale en regionale merken (zoals Danone, Fortimel, Oikos en Olvarit). Danone is beursgenoteerd aan Euronext van Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR). Daarnaast is het bedrijf opgenomen in verschillende duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp-certificaat behaalt.

In België zijn alle categorieën van Danone, Zuivel- en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met een breed portfolio aan merken zoals Danone, Activia, Actimel, HiPRO, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en werkt samen met ongeveer 80 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danone.com  

 

Neem contact op met

www.danone.be