Danone gaat de strijd aan met voedselverspilling

Danone kondigt nieuwe datumaanduiding aan op 85% van haar portfolio en sluit zich aan bij Belgische coalitie “Waste Warrior Brands” van Too Good To Go.

- In elke keuken klinken dezelfde gesprekken: Is dit yoghurtje nog goed? Nee, de houdbaarheidsdatum is overschreden! Och, dat kan best nog opgegeten worden! Herkenbaar? Danone wil komaf maken met deze discussie en zo voedselverspilling1 thuis helpen verminderen. De producent van zuivel en plantaardige producten zal voor 85% van haar zuivelportfolio in België geleidelijk overschakelen van de uiterste gebruiksdatum (te gebruiken tot) naar de datum van minimale houdbaarheid (ten minste houdbaar tot). De verschillende plantaardige alternatieven van het bedrijf gebruiken deze datum al. De verandering van de datumaanduiding op zuivelproducten zal consumenten toelaten om hun aankopen flexibeler te gebruiken en na de aangegeven datum te consumeren. Danone streeft, geïnspireerd door haar ‘One Planet. One Health’ framework, wereldwijd naar een halvering van voedselverlies en -verspilling binnen haar activiteiten en toeleveringsketen tegen 2030. Op die manier wil ze haar steentje bijdragen aan een circulaire economie. Op 31 maart sloten verschillende merken van Danone, waaronder Alpro, zich aan bij de Belgische coalitie ‘Waste Warrior Brands’ van Too Good To Go2, ​ voor ‘een planeet zonder voedselverspilling’.

 

Van TGT naar THT

Door datumaanduiding op haar zuivelproducten aan te passen van de uiterste gebruiksdatum ‘te gebruiken tot’ naar de datum van minimale houdbaarheid ‘ten minste houdbaar tot’, kan Danone voedselverspilling helpen verminderen en zelfs voorkomen.

"Bij twijfel over hoe de datum van een product moet worden geïnterpreteerd, moet in de eerste plaats worden nagegaan hoe die datum op de verpakking is vermeld. Als het een datum van minimale houdbaarheid (ten minste houdbaar tot) is, gooi het dan niet weg! ​ De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen inderdaad licht veranderen1, maar het product is nog steeds veilig om te consumeren. Na deze datum is de voedselveiligheid nog steeds gegarandeerd. Je kan het product het best zelf openen en controleren in drie eenvoudige stappen: kijken, ruiken en proeven,” legt Sofie Buekers, Quality and Food Safety Manager voor Danone België, uit.
Sofie Buekers - Quality and Food Safety Manager for Danone
Sofie Buekers - Quality and Food Safety Manager for Danone

Danone maakt hierdoor duidelijk een statement en onderneemt concreet actie, als onderdeel van haar ‘One Planet. One Health’ framework en als tastbaar bewijs van haar engagement als lid van de WAW Brands van Too Good To Go. Een brede beweging van organisaties die zich engageren in de strijd tegen voedselverspilling door bewustwording te creëren bij werknemers en consumenten en ook concrete acties ondernemen ter vermindering ervan.

Het verminderen van voedselverspilling, van de grondstoffen tot in de keuken van de consument, is een van de prioriteiten van Danone. België is het op één na meest voedsel verspillend land van Europa. In België verspilt elke persoon 345 kg voedsel per jaar2, of bijna 23 grote vuilniszakken. De wijziging in de datumaanduiding maakt het nu mogelijk om consumenten aan te moedigen producten na de datum te consumeren en zo de voedselverspilling thuis te verminderen.

Voor Oikos, de yoghurt op Griekse wijze, zette Danone de stap naar de nieuwe datumaanduiding ‘ten minste houdbaar tot’ al. Op termijn wil het bedrijf voor haar zes grootste merken binnen de zuiveldivisie - Oikos, Danone, Activia, Actimel, Light&Free en Danio - de wijze van vermelding van de houdbaarheidsdatum in diezelfde zin aanpassen. Dit gaat over 85 procent van de productportefeuille. De andere divisies binnen Danone België, Alpro, Gespecialiseerde Voeding en Waters, maken nu al gebruik van deze datumaanduiding.

 

Oikos gamma
Oikos gamma

De keuze van producten die kunnen overschakelen op de nieuwe datummarkering is gebaseerd op een stabiliteitsanalyse die rekening houdt met de voedselveiligheid en de organoleptische parameters ‘smaak, geur en kleur’. Danone selecteerde zo zorgvuldig de producten waarvoor de hoogste kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen kunnen worden gegarandeerd. Het bedrijf voert regelmatig studies en controles hierop uit.

Samen strijden tegen voedselverspilling

We hebben maar één planeet en één gezondheid. Het is dus belangrijk om voor beide goed zorg te dragen. Danone wil gezondere en duurzamere eet- en drinkgewoonten promoten om de impact op het milieu te verminderen en de gezondheid van mensen - en de gezondheid van de planeet - te beschermen en verbeteren. Binnen die doelstelling streeft het bedrijf naar een halvering van de voedselverspilling en -verlies binnen haar activiteiten en toeleveringsketen tegen 2030 (ten opzichte van het referentiejaar 2020).

Zeven merken van het bedrijf, Alpro, Oikos, Danone, Activia, Actimel, Light&Free en Danio, sloten zich op 31 maart 2021 aan bij de ‘Waste Warrior Brands’ van Too Good To Go voor ‘een planeet zonder voedselverspilling’.

Jolien Schelstraete, Marketing Manager bij Alpro is verheugd: “Bij Alpro geloven we in de enorme kracht van plantaardig voedsel voor het welzijn van de mens én van onze planeet, en dat al sinds onze start in 1980. Als gecertificeerde B Corp zetten we de kracht van ons merk in door goed te doen. Door voedselverspilling tegen te gaan kunnen we de CO2 emissies en de druk op de grondstoffen verminderen, waardoor we het milieu minder belasten. Op al onze producten vermelden we trouwens al "ten minste houdbaar tot". We werken dan ook met volle overtuiging, samen met anderen, actief mee aan het "Waste Warrior Brands’" initiatief van Too Good To Go.”
Jolien Schelstraete - Brand Manager Belux for Alpro
Jolien Schelstraete - Brand Manager Belux for Alpro

Dit engagement en de nieuwe samenwerking met Too Good To Go past volledig binnen het B Corp traject van Danone. Het certificaat wordt toegekend aan bedrijven die de hoogste standaarden nastreven op vlak van sociale en ecologische prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie. Sinds eind 2020 zijn in België al haar entiteiten, Danone Zuivel- en Plantaardige producten, Alpro, Danone Waters en Gespecialiseerde Voeding, gecertificeerd als B Corp. Naast het partnerschap met Too Good To Go, werkt Danone ook elk jaar samen met de Voedselbanken om haar voedseloverschotten te herverdelen. Vorig jaar doneerden alle Belgische entiteiten samen meer dan 520.000 producten aan mensen in nood in België.

 

 


Referenties:

[1] Voedselverspilling doet zich voor wanneer eetbaar voedsel doorheen de voedselwaardeketen verloren gaat: op het niveau van de landbouwbedrijven, tijdens de verwerking en de productie, en aan het eind van de keten in de winkels of bij de consument.

[2] https://toogoodtogo.be/nl-be/campaign/commitment

[3] https://www.health.belgium.be/nl/news/vervaldata-wanneer-voedingsmiddelen-weggooien-om-je-gezondheid-niet-gevaar-te-brengen

[4] www.ecoconso.be en ILVO, Verlies en verspilling in de voedselketen, https://lv.vlaanderen.be/sites/default/files/attachments/2011_12_05 Verlies en verspilling in de voedselketen v2.pdf


Nathalie Guillaume

General Secretary, Corporate Affairs & Sustainability Director, Danone Belux

 

 

Over Danone - verse melkproducten

Over Danone

Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankbedrijf dat voortbouwt op snelgroeiende, op gezondheid gerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding. Met haar langdurige missie om  mensen via voeding gezondheid te brengen, wil Danone meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Het bedrijf streeft ernaar een meetbare impact teweeg te brengen, zowel maatschappelijk als op het gebied van voeding. Danone heeft recent een nieuwe strategie ontwikkeld om haar groei, concurrentiepositie en meerwaarde op lange termijn te versterken. Met een omzet van 27,7 miljard euro in 2022 en meer dan 100.000 werknemers, verkoopt het bedrijf haar producten in meer dan 120 landen. Tot het portfolio van Danone behoren zowel internationale merken (zoals Actimel, Activia, Alpro, Danette, Danio, Danonino, Evian, Nutricia, Nutrilon en Volvic) als sterke lokale en regionale merken (zoals Danone, Fortimel, Oikos en Olvarit). Danone is beursgenoteerd aan Euronext van Parijs en is genoteerd op de OTCQX via de American Depositary Receipt (ADR). Daarnaast is het bedrijf opgenomen in verschillende duurzaamheidsindexen, zoals de indexen die beheerd worden door Vigeo Eiris en Sustainalytics, evenals de Ethibel Sustainability index, de MSCI ESG Indexes, de FTSE4Good Index Series, de Bloomberg Gender Equality Index en de Access to Nutrition Index. Danone streeft ernaar om tegen 2025 een van de eerste multinationals te worden die op mondiaal niveau het B Corp-certificaat behaalt.

In België zijn alle categorieën van Danone, Zuivel- en Plantaardige Producten, Waters en Gespecialiseerde Voeding, B Corp™ gecertificeerd. Met een breed portfolio aan merken zoals Danone, Activia, Actimel, HiPRO, Vitalinea, Oikos, Danio, Alpro, evian, Volvic, Badoit, Nutrilon, Olvarit en Fortimel en productie- en distributievestigingen in Rotselaar en Wevelgem is Danone een belangrijke speler op de Belgische, Europese en exportmarkt. Danone heeft in België zo’n 1.800 mensen in dienst, en werkt samen met ongeveer 80 melkleveranciers, gesitueerd op gemiddeld 70 kilometer van de productiesite van Rotselaar.

Meer info: www.danone.be, www.alpro.be en www.danone.com  

 

Neem contact op met

www.danone.be